keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Miksi kukaan haluaa yrittää maaseudulla?!


Tämä alkuperäinen tekstini on julkaistu Nuorten Yrittäjien blogissa. Tässä se vielä oman blogin puolella.


Kuvittele kaunis, aurinkoinen kevätpäivä. Linnut laulavat ja puut kahisevat tuulessa. Kuulet vain niiden äänen. Ympärillä on tilaa ja ilmaa. Ei ihmisiä, ei autoja, ei melua. Tällainen on minun ihanne kahvitaukoni puutarhassa etätyöpäivänä. Vieläkö haluat kysyä, miksi kukaan haluaa asua ja yrittää maaseudulla?

Totuus on, että maaseudut autioituvat ja palvelut keskittyy kaupunkeihin. Toiset kuitenkin tekevät valinnan pysytellä silti maaseudun rauhassa. Melko moni myös siksi, että maataloutta on vaikea harjoittaa kaupungissa. Sitten on se porukka, joka arvostaa hiljaisuutta ja rauhallisuutta. Landelta saa kaupunkien kaksioihin nähden samalla rahalla hulppean talon. Naapuri ei ole häiritsemässä. Toisaalta naapuri auttaa aina, jos on tarve, hän morjestaa tavatessa ja poikkeaa juttelemaan kaupassa. Meno on muutenkin letkeämpää.

Olenpa lukenut kirjoituksia siitä, kuinka maaseudulla asuvat ovat keskivertoa tyhmempiä. Kehtaan väittää toisin! Maaseudulla asumiselle ja yrittämiselle pitää vain keksiä luovempia toteutuksia, ja se jos jokin vaatii älynystyröitä. Monen nuoren yrittäjän ja ei niin perinteisen toimialan yrityksen suurin asiakaskunta löytyy monesti muualta kuin maaseudun asukkaista. Landella yrittäminen ei silti missään nimessä ole mahdotonta! Pitää vain nousta persuuksiltaan ja etsiä asiakkaat muualta. Niin kuin kaikessa yritystoiminnassa, kukaan ei tule sinua hakemaan kotiovelta, varsinkaan, jos kyseessä on uransa alussa oleva yritystoiminta.

Miksei verkkokauppaa tai nettisivuja rakentavaa yritystä voisi pyörittää missä vain? Palvelualojen yritysten toimintaa voi hallinnoida sieltä, mistä itse määrittelee. Voit miettiä, olisiko mahdollista tehdä töitä etänä muutamana päivänä ja olla lähellä asiakaskuntaa vain parina päivänä viikosta. Mahdollisuuksia on lukemattomia, kun vain osaa löytää niille oikeat kanavat.

Verkostot ovat avainasemassa myös maaseudun yrittäjillä. Etsi siis verkostosi yritystoiminnallesi relevanteista paikoista. Sieltä, missä tavoitat asiakkaitasi tai mahdollisia yhteistyökumppaneita. Ole silti kriittinen sen suhteen, mihin kaikkeen toimintaan lähdet mukaan. Aika ei riitä kaikkeen, ja työtä pitää saada tehdyksi, jotta yrittäminen on taloudellisesti kannattavaa. Ota myös some haltuun! Se toki taitaa olla sanomattakin selvää nykypäivänä.

Itse olen yrittäjä toimialanani tila- ja sisustussuunnittelu. Toiselta ammatiltani olen maatilan emäntä. Olen siis tehnyt päätöksen asua maaseudulla jo kauan ennen yrittäjäksi ryhtymistä. On vain ollut välttämätöntä löytää keinot oman unelmansa toteuttamiseen. Toimistoni sijaitsee Tampereella, missä vietän keskimäärin kolme päivää viikosta. Pari päivää teen kotoa käsin etätöitä, käytännössä siis istun koneella tehden työohjeita, piirtäen ja kysellen tarjouksia. Asiakas- ja yhteistyötapaamiset koitan ajoittaa samoille päiville, jotta auton kilometrilukema ei pompsahtaisi pilviin. Tämä on ainakin alallani ollut toimiva ratkaisu. Toisaalta minulla on työpaikka ja -yhteisö mihin mennä, toisaalta voin keskittyä töihin omassa rauhassa kotonani.

Mikäli siis trendien mukana puna-viherkuplaan muuttaminen ei innosta, muista, että myös maaseudussa on voimaa! Älä päästä itseäsi sieltä, mistä aita on matalin, vaan laita itsesi töihin. Se kannattaa pidemmän päälle!

Mari Pohjala
Kirjoittaja on yrittäjä MariPoDecorissa ja jäsen valtakunnallisessa Nuorten Yrittäjien valiokunnassa.

Linkki alkuperäiseen blogiin tässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti